niedziela, 28 lutego 2016

Fenyloetyloamina

2-Fenyloetyloamina (zwyczajowo fenyloetyloamina)- to organiczny związek chemiczny z grupy amin, pochodna etyloaminy zawierająca grupę fenylową w pozycji 2 (jej izomerem podstawienia jest 1-fenyloetyloamina).alkaloid.Jest naturalnym związkiem biosyntetyzowanym z egzogennego aminokwasu fenyloalaniny poprzez enzymatyczną dekarboksylację.Występuje w ludzkim mózgu – przypuszcza się, że może pełnić rolę neuroprzekaźnika. Jest obecna także w wielu produktach spożywczych, szczególnie w czekoladzie. Istnieją przypuszczenia, że 2-fenyloetyloamina zawarta w żywności miałaby działanie psychoaktywne, gdyby nie to, że po dostaniu się do przewodu pokarmowego jest szybko metabolizowana przez enzym MAO-B, co uniemożliwia jej dotarcie w znacznej ilości do mózgu.U osób wykonujących ćwiczenia fizyczne fenyloetyloamina podczas wysiłku.występuje wtedy zjawisko euforii biegacza,objawiające się poprawą nastroju oraz zwiększeniem wytrzymałości i odporności organizmu na ból.








wzór sumaryczny: C8H11N
Masa molowa: 121,18 g/mol
wygląd: ciecz o zapachu ryb
gęstość:0,9639 g/cm³
stan skupienia: ciecz
rozpuszczalna w wodzie
temp. top. :-60 °C
temp. wrz. :197–200 °C